Haber

TMMOB: Enkaz altında kalan madenci sayısı resmi rakamın 5 katı

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde büyük çevre felaketine yol açan heyelanın ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Daha önce siyanür sızıntısıyla gündeme gelen madendeki heyelanın nedeninin siyanür içeren toprak olduğu belirtiliyor.

T24’ten Ege Vural Cetveli’ne konuşan TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı İrfan Türkkolu, “Heyelan yaşanmadan önce bile defalarca yetkilileri uyardık, açıldığı günden bu yana bölgenin sağlığını tehdit eden bir madendi” dedi. “

‘ALDIĞIMIZ BİLGİLER RESMİ RAKAMLARLA UYMUYOR’

Yetkililerin yaptığı ölü sayısı açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirten Türkkolu, “Açıkçası bize gelen açıklamalar resmi rakamlarla örtüşmüyor, çöküşte mahsur kalan madencilerin sayısının beş katı olduğu bilgisini aldık. resmi numara.” Arama kurtarma çalışmalarına katılacak grupların eğitimli bireylerden oluşması gerekmektedir. Türkkolu, başka trajedilerin yaşanmaması için hızlı ve profesyonel müdahalenin gerekliliğinin altını çizdi.

‘KAÇ KEZ ‘KAPANMALIYIZ’ DEMİŞTİK’

Türkkolu, madenin kayıpları ve kapatılması gerektiği konusunda yetkililerin defalarca uyarıldığını belirtti. “Sadece şimdi değil, açıldığı günden bu yana bölgenin sağlığını tehdit eden bir madendi. “Ne kadar kapatılması gerektiğini söylesek de maalesef yetkililer bize madenin kapasitesini artırarak yanıt verdi” dedi.

‘YAĞMUR YAĞIRSA BÖLGEDE GAZ ZEHİRLENMESİ OLACAK’

Olayın ardından en büyük dileğinin gaz zehirlenmesi yaşanmaması için yağmur yağmaması olduğunu belirten Türkkolu, yetkililere bölge halkının sağlığı için gerekli adımların bir an önce atılması çağrısında bulundu. Heyelanın meydana geldiği bölgede bulunan siyanürün 30 kilometrelik alanı etkileyeceği belirtilirken, gerekli donanıma ve eğitime sahip olmayan kişilerin arama kurtarma çalışmalarında görev almaması gerektiği vurgulandı. En kısa sürede bölgedeki oda ve girişimlerle toplantı yapmak üzere yola çıktığını belirten Türkkolu, daha önce olduğu gibi konunun takipçisi olmaya devam edeceğinin altını çizdi.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu