Yaşam

Susan Sontag’ın kült metni: Fotoğraf Üzerine

Fotoğraf toplum, politika ve tarih hakkında çok şey anlatır. Susan Sontag, ilk kez 1973’te yayınlanan bu kitabında fotoğrafı ne yüceltiyor ne de hor görüyor. Tarihsel ve toplumsal açıdan avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırırken, imaj ve gerçeklik arasındaki ilişkiyi irdeler.

Hayat, bir anda yakalanan ve sonsuza dek sabitlenen değerli ayrıntılardan ibaret değildir. Ama fotoğraflar öyle.

Medyada görsel kullanımının ille de siyasi, kültürel veya dini amaçlara ve çıkarlara hizmet edip etmediğini sorguluyor, fotoğraf ile fotoğraf arasındaki farkı vurguluyor ve fotoğrafın bir sanat olarak meşruiyetini tartışmaya açıyor.

Bir kült eser…

Alanında kült kitaplardan biri olarak kabul edilen ve yazarına dünya çapında büyük bir ün kazandıran Fotoğraf Üzerine’deki yazılar, antik çağlardan günümüze ünlü ve değerli fotoğrafçıların eserlerini ele alırken bir dizi estetik ve ahlaki soruyu gündeme getiriyor. .

Sayfa: 240

Kitap hakkındaki görüşler

“Bu konuda şimdiye kadar yazılmış en önemli ve en özgün kitap… Müreffeh kitle iletişim toplumlarında fotoğrafın rolüne ilişkin gelecekteki herhangi bir tartışma veya analiz, bundan sonra hiç şüphesiz onun kitabından geçecektir.”

john berger

Susan Sontag hakkında

Ünlü yazar 1933 yılında New York’ta doğdu. Çocukluğu Tucson, Arizona ve Los Angeles’ta geçti. On beş yaşındayken California Üniversitesi’ne girdi. Bir yıl sonra Chicago Üniversitesi’ne transfer oldu ve 1951’de mezun oldu.

Çalışmalarına Harvard Üniversitesi’nde devam etti ve felsefe alanında doktora derecesi aldı. 1957-1958’de Paris Üniversitesi’nde çalıştı. Daha sonra New York College’da ideoloji dersleri verdiği ve Columbia Üniversitesi’nde ders verdiği Amerika Birleşik Devletleri’ne döndü.

Susan Sontag öldü

Makalelerinden birkaçı The New York Review of Books, Commentary ve Partisan Review’da yayınlandı. Senaryo ve yönetmenlik de yapan Susan Sontag’ın denemeleri arasında Sanatçı: Çilekeş’in Örnek Bir Fotoğrafı Üzerine ve Başkalarının Acısına Bakmak yer alıyor. Volkan Aşığı, Amerika’da Düşlerin Tutsağı ve Mevt Tüneli romanlarının yanı sıra Ben, Etc adlı öykü kitabı da bulunan Sontag, 2004 yılında New York’ta kanserden hayatını kaybetti.

habercay.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu