Ekonomi

Galip Aykaç’la gündem olan Bim’in Hisseleri Borsa’da da hedefte!

Son günlerde BİM Marketler, perakendeciler ile hükümet arasındaki tartışmanın ortasında. Şirketin üst düzey yöneticilerinden Galip Aykaç’ın ayrılmasının ardından siyasetçilerin sert açıklamalarıyla boykot çağrıları yapıldı. Şimdi halka açık bir şirket olan BİM’in hisselerinde hareketlilik var.

Türkiye’de “3 harfli” olarak adlandırılan zincir marketlerle ilk ayrışma pandeminin başında başladı.

O dönemde bazı ürünlerde görülen ‘fahiş’ fiyat artışlarından nihai satıcılar sorumlu tutuldu ve haklarında ağır para cezaları uygulandı. Sonrasında hem dünyada hem de Türkiye’de yükselen bir enflasyon trendine girilmiş ve izlenen ekonomik modelde olumsuz bir ayrışma gözlenmiştir.

Öte yandan Tarım Kredi Kooperatifleri piyasalarında KDV indirimi ve indirimler gibi bazı tedbirler alınmaya çalışılsa da maliyetle başlayan finansal genişleme, talep ve büyüme nedeniyle enflasyondaki yükseliş devam etti. yönelik finansal genişleme.

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Kupası açılışı için gittiği Katar’dan dönerken uçakta gazetecilere “piyasalara yeni bir ceza yolda” işaretleri verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin birçok söyleminde piyasaları satır ortasında eleştirdiği görülmektedir.

Tüm bunlardan sonra MHP Lideri Devlet Bahçeli, piyasaların yöneticilerini FETÖ’cü olmakla suçladı ve ondan sonra işler karıştı.

BİM Marketler COO’su ve Gıda Perakendecileri Derneği eski Başkanı Galip Aykaç bu dönemde sert davrandı.

İktidara yakın medya, kurum temsilcileri, siyasetçiler ve sosyal medya kullanıcıları BİM’e yansımalarını artırdı. Aykaç, perakendeciler birliği BİM Market’ten istifa ederken, Borsa’da işlem gören BİMAS hisseleri de bu durumdan etkilendi.

BİMAŞ hisseleri geçtiğimiz haftanın son iki işlem gününde yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Türkiye’de pandemi başlamadan önce 2020 Mart ayı başında hisseler 42 TL seviyesindeyken, cezalara rağmen 2022 yılına 60 TL seviyesinden başladılar.

Borsanın alternatifsiz bir yatırım aracına dönüşmesiyle tüm hisselerde görülen yükseliş yaz aylarında hızlanan BİM hisselerinde Ekim ayında tırmanışa geçti.

Yılbaşında 60 TL olan pay, 8 Kasım’da 150,50 TL ile zirve yaptı. O günden beri düşüş yaşayan pay, bir nebze toparlanmaya çalışsa da endeksteki iniş çıkışlara paralel olarak bugün yüzde 1,5 primle 124,80 TL’den işlem görüyor.

Bu artışlarda potansiyeli olan payları bulmak için yatırım kuruluşlarının hisselerdeki beklenti ve fiyatlamalara yönelik hazırladıkları model portföyleri takip edilirken, son dönemde BİM hisselerinin portföylerden çıkarılması dikkat çekti.

HSBC, 23 Kasım’da BİM Birleşik Mağazaları (BİMAS) için hedef fiyatı yükseltmişti.

Ziraat Yatırım, 25 Kasım tarihli raporunda Aselsan (ASELS), Bim (BİMAS) ve Kardemir D’yi (KRDMD) model portföyünden çıkardı.

Gedik Yatırım’ın 1 Aralık’ta yayınladığı raporda, BİM Birleşik Mağazalar (BİMAŞ) için hedef fiyat ve “endeksin üzerinde getiri” tavsiyesi korundu.

2 Aralık tarihli Yatırım Finansman raporunda, BİM Birleşik Mağazalar’ın (BİMAS) stop-loss mekanizmasına geçmesi nedeniyle model portföyden çıkarıldığı belirtildi.

Aynı tarihli ICBC Investment raporunda BİM ve Şok Marketler model portföyden çıkarıldı.

5 Aralık tarihli Deniz Yatırım raporunda BİM Birleşik Mağazalar (BİMAŞ) model portföyden çıkarılırken, pay için “al” tavsiyesi ve hedef fiyat seviyesi korundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu