Yaşam

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde Belkıs Özener ve Ahmet Soner’in “Orhan Kemal Emek Ödülleri”

Bu yıl seslendirmesiyle Türk Sinemasına büyük katkı sağlayan 30. Uluslararası Adana Altın Koza Sinema Festivali’nde “Orhan Kemal Emek Ödülleri” sahiplerini buldu. Belkıs Özenersenarist, yazar ve yönetmen ile Ahmet Soner‘a verilecektir.

18-24 Eylül tarihlerinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar başkanlığında gerçekleştirilecek. 30. Uluslararası Adana Altın Koza Sinema Festivaliiçinde “Orhan Kemal Emek Ödülleri”o netleşti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında 30. kez düzenlenecek festivalde, bu yıl sinemamıza katkı sağlayan iki isme “Orhan Kemal Emek Ödülleri” verildi; Belkıs ÖzenerVe Ahmet Soner

Sinema ve sinemaseverleri tek çatı altında buluşturan Adana Altın Koza Sinema Festivali, dünyanın dört bir yanından tüm sinema emekçilerine verdiği değeri taçlandırmak için her yıl olduğu gibi bu yıl da bu çok özel ödülü sahiplerine sunuyor. geçmiş geleceğe. 

orhan kemal Adana’nın yetiştirdiği bir edebiyatçı. Yoksulun, işçinin, öğrencinin, sokaktaki adamın hayatını anlatan öykü ve romanlarıyla Türk edebiyatının usta kalemi. İnsan-toplum ilişkilerini gerçekçi bir dille anlatan 19’u hikâye kitabı olmak üzere 27 romanın yanı sıra anı, eleştiri, oyun ve söyleşileri bulunan Orhan Kemal’in anısına. Emek Ödülleri” bu yıl 18 Eylül Pazartesi günü sahiplerine sunulacak.

 

“ONUNLA YEŞİLÇAM ŞARKILARINI SEVDİK”

Sesleriyle sinemalardaki gazino sahnelerine katkı sağlayan Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Fatma Girik gibi sinemamızın efsane isimleri. Belkıs Özener İzmir’de doğdu. Gönül Yazar, 1952’de radyo sınavlarını kazanınca ablasıyla birlikte önce Ankara’ya gitti. Daha sonra İstanbul’a taşındı. Alaeddin Yavaşça, Zeki Duygulu ve Radife Erten’den dersler aldı. Daha sonra katıldığı ses yarışmasında birinci oldu. İlk çıkışını 14 yaşında Sabite Cins Gülerman alt kadrosunda yaptı. Tepebaşı Gazinosu’nda ilk günlük sahnesini Perihan Altındağ’ın alt kadrosunda yaptı. Bir süre Belkıs Yazar adıyla plak ve sahne çalışmaları yaptı. Evlendikten sonra Türk Sanat Müziği sanatçısı olan ablası Gönül Yazar’ın aksine fazla sahne çalışması yapmadı. 1967 yılında Metin Bükey’nin teklifiyle Sinekli Bakkal filminde Türkan Şoray’ın çaldığı şarkıyı ilk kez seslendirdi. Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Fatma Girik gibi Türk Sinemasının efsane oyuncularının filmlerinde 100’ü Şoray’a ait olmak üzere 300’den fazla şarkı seslendirdi.

 

GENÇ SİNEMA HAREKETİNİN ÖNCÜLERİNDEN

1971 yılında Atıf Yılmaz, Lütfü Akad, Vedat Türkali, Yavuz Özkan, Şerif Gören ve Yılmaz Güney ile birlikte Türk Sineması’nda birbirinden değerli filmlere imza attı. Ahmet Soner ; 1966’da ilk kısa filmini çekti. “Genç Sinema” akımının kurucuları arasında yer aldı. Türk Haber Ajansı’nda kameraman olarak haber filmleri ve belgeseller çekti. Milliyet Sanat Dergisi’nin açtığı yarışmada “İstanbul İşgal Edildi” adlı film hikâyesi ödüle layık görüldü. “Hayatım Roman”, “İş İstir” ve “Çocuk Dünyası” adlarıyla yazdığı senaryolar çekildi ve dizi filmleri olarak yayınlandı. Senaryoları “Herhangi Bir Kadın”, “Tomruk” ve “Derman” Şerif Gören tarafından sinemaya aktarıldı. Yirmiye yakın senaryosu filme alındı. Birçok gazete ve dergide edebiyat ve sinema üzerine yazıları yayınlandı. 1995 yılında “Akıntıya Karşı” adlı kitabı yayınlandı. Yılmaz Güney üzerine yönettiği Adana-Paris ve İsmail Beşikçi üzerine 36 Kitap=13 Hapishane belgesel filmleri Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok şehrinde gösterildi. Köy Enstitüleri belgeseli üzerinde yıllarca çalıştı ve belgesel 5 bölüm olarak DVD olarak çıktı. Ekim 1998’den Mayıs 2000’e kadar Sine-Sen’in Genel Sekreterliğini yaptı. “Herkes Ondan Bahsediyor” kitabının üçüncü baskısı yayınlandı. Ahmet Soner, Türkiye Yazarlar Sendikası, Sine-Sen (Disk), Belgesel Sinemacıları Sendikası üyesidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu