Ekonomi

Ticaret Bakanlığı İhracat Teşviklerini Artırmayı Hedefliyor

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, yıl sonunda 10,2 milyar liraya ulaşacak bakanlığın hibe şeklindeki teşviklerini gelecek yıl 20 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nden (UIB) yapılan açıklamaya göre, ihracatçılara garanti paketleriyle destek vermeye devam eden, finansmana erişimde köprü görevi gören, ihracatçılarla bankaları bir araya getiren İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE), 2019’un ikincisini düzenledi. “İhracatın Finansmanı Toplantıları” Bursa’da gerçekleştirildi.

Bazı bankaların sponsorluğunda, Eximbank ve Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin desteğiyle HDI ile uyumlu olarak düzenlenen etkinliğe 200’ün üzerinde ihracatçı katıldı.

Kılıçkaya, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geçen ay 22,9 milyar dolarlık hacimle en yüksek ekim ihracatını gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Kılıçkaya, ihracatı Ocak-Ekim 2022 döneminde 210,1 milyar dolara ulaşan Türkiye’nin, yılı 255 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşarak tamamlayacağını vurguladı ve şöyle devam etti:

“Bakanlık olarak 2023 yılının ilk 10 ayında hibe şeklinde 8 milyar lira teşvik verdik. Yıl sonunda bu bedel 10,2 milyar liraya ulaşacak. 2024’te bu destek bedelini iki katına çıkaracağız. 20 milyar liralık bütçeyle mal ve hizmet üretiyor ve ihracatçıları destekliyoruz.”Bu karar ihracat için önemli bir açıklamadır. Bu, önümüzdeki dönemde büyümenin lokomotifinin ihracat olacağı anlamına geliyor. Ayrıca e-ihracat da gündemimizde yoğun bir şekilde yer alıyor. Gelecek yıl e-ihracatın toplam ihracat içindeki payını yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz.”

HDI Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Türkiye’nin daha fazla ihracata, ihracatçının ise daha fazla finansmana ihtiyaç duyduğu bu dönemde, ihracatçıların finansmana kesintisiz ve sürdürülebilir erişimlerinin sağlanması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Türkiye ihracatı için kritik öneme sahip olan Bursa ve çevresinde ihracatçı ve kreditörler arasındaki diyaloğun artırılmasına ve ihracatın finansmanında birlikte somut çözümler üretilmesine önem verdiklerini belirten Akdeniz, “Aramızda hedeflediğimiz etkileşimi sağladık. İhracatçılarımızın yoğun katılımıyla gerçekleşen etkinliğimizde finans ve ihracat dünyası, ihracatçılarımızın bu çabalarını, bankalarımızı ve “Umarım ülkemiz için güzel sonuçlar doğurur.” değerlendirmesinde bulundu.

Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Baran Çelik de, Türkiye’de küçük ve orta ölçekli firmaların finansmana erişiminin sağlanması, ihracatın tabana yayılması ve sürdürülebilir ihracat büyümesinin sağlanmasında İGE’nin değerli bir rol oynayacağına inandıklarını belirtti. Zor bir dönemde ihracata dayalı büyüme modeli.

Etkinlik kapsamında banka temsilcileri ve UİB temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen panellerde bankacılar, ihracatçılara sundukları finansman çözümleri hakkında bilgi verdi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Arıncı, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon Kontrol Konseyi Üyesi Bican Güçlü Hazır Giyim İhracatçıları Birliği, ihracatçıların finansman ihtiyaçlarına ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Eximbank Pazarlama Müdürü Mehmet Efkan Bingöl’ün Eximbank’ın ihracatçılara sunduğu finansman olanaklarını anlattığı program, HDI Genel Müdürü Akdeniz’in sunumuyla sona erdi.

haber-tire.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu