Ekonomi

Kulis: Kavcıoğlu, Şimşek ve Erkan’a nezaret edecek mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan’ın atanmasını şart koştuğu, ancak eski Cumhurbaşkanı Şahap Kavcıoğlu’nun BDDK Başkanlığına atanmasından rahatsız olduğu iddia edildi. Kavcıoğlu’nun atanmasının, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan’ın girişimlerini Erdoğan’a bildirmesi açısından değerli olduğu söylendi.

Ekonomimin yazarı Alaattin Aktaş, Erdoğan’ın ekonominin yönetimini Şimşek ve Erkan’a devretmek istemediği için Kavcıoğlu’nu bir nevi gözlemci olarak BDDK başkanlığına atadığını belirtti.

Aktaş’ın “Şimşek-Erkan-Kavcıoğlu; bir Anadolu adeti!” Yazının ilgili kısmı şöyle:

“Mehmet Şimşek göreve talip olmadı, aksine ikna etmeye çalıştı. Gaye Erkan derseniz tabi ki Merkez Bankası Başkanlığı gibi bir makam onun için onurlu bir görevdir. Ancak isim olarak ABD’de iş hayatına devam eden ve adapte olan burada, görevinin bir şekilde sona ermesi umurunda değil. of Turkey’i özgeçmişine ekledi.

Dolayısıyla hem Mehmet Şimşek hem de Gaye Erkan, Saray’ın kontrol altında tutulması ve kendilerinden ne istenirse çekinmeden yapılması zor isimler.

İşte bu yüzden bu iki ismin planlarını ve yapmak istediklerini bilmek değerli. Şahap Kavcıoğlu’nun yapacağı da budur.

Kavcıoğlu’nun Şimşek ve Erkan’ın birikimlerinin tüm detaylarından haberdar olması ve istese de bu tasarruflara engel olması pek mümkün görünmese de, Kavcıoğlu’nun atılacak adımları ‘ilgili makamlarla’ paylaşması oldukça olası. Ancak bu, doğal olarak BDDK’nın kendi başına değerli ve işlevsel bir kurum olduğu gerçeğiyle çelişmez.

Ayrıca Merkez Bankası’nda lider haricindeki kilit isimlerde de herhangi bir değişikliğe gidilmediği unutulmamalıdır. Bu isimlerde bir değişiklik olur mu, olur mu şu anda bilmiyoruz.

Gaye Erkan’ın işi Merkez Bankası’ndaki genel başkan yardımcılığı kadroları değişmeden ve bu haliyle Para Politikası Kurulu yenilenmeden kolay olmayacak.

GÖZDEN GEÇİRMEK GİBİ!

Anadolu’da bir adet vardır… Hani evli ya da nişanlı çiftler yalnız bırakılmaz, eşlerden birinin akrabası onlara eşlik eder, biraz öyle…

Şimşek ve Erkan karşı karşıya gelip yüklü bir faiz artırımına gidecek mi?

Yoksa bankaların hiç de hoşuna gitmeyecek bir karar mı alacak?

Ya yanlarında ‘Dur bir dakika’ diyecek bir isim çıkacak ya da bu isim sözlerine kulak asmasa da en azından “ilgili makamlara” haber verecek. Adeta bir denge-kontrol sistemi devreye alınmış gibi….

ERDOĞAN ‘Buyurun, İSTEDİĞİNİZİ YAPIN’ Mİ Mİ Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz konusunda son sözü tamamen başka bir isme veya isimlere bırakmasını beklemek, Erdoğan’ı tanımamak demektir.

Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan faizle ilgili ekonominin gerektirdiği her şeyi yapsınlar diye değil, dış kaynak bulmak için o pozisyonlara getirildiler ve görünüşe göre çok bağımsız bırakıldılar. Elbette faizlerle ilgili bir adım atılacaktır ama bu adımın Erdoğan’ın bilgisi dışında ve aleyhine atılacağı düşünülmemelidir.

Dövizdeki çaresizlik ve uçuruma doğru yanlış hamle Erdoğan’ı faiz artışlarına sıcak bakmaya zorlayacak, o kadar.

Hiçbir değeri ve geçerliliği olmayan siyasi çıkar, bu artışın da etkisiyle makul seviyeye getirilecek ve Şimşek ve Erkan adı altında dış kaynaklar bulunacak ve piyasadaki yangın bir nebze olsun kontrol altına alınacaktır. .” (HABER MERKEZİ)

haber-besikduzu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu