Haber

Konya’da Tarım İşçileri Sıcak Havada Çalışmaya Devam Ediyor

Konya’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarında tarım işçileri çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Özellikle sıcaklığın 40 dereceye ulaştığı havuç tarlalarında tarım işçileri sabahın ilk saatlerinde işbaşı yapıyor.

Hava sıcaklığının zaman zaman 40 derecenin üzerine çıktığı Konya’da tarım işçileri ortasını vermeden ekmekleri için terlerini dökmeye devam ediyor. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’ndaki havuç tarlalarında da hummalı bir çalışma var. Çumra ilçesine bağlı Fethiye Mahallesi’nde ise makinenin işleyemediği alanlarda ise havuç tarlaları tarım işçileri tarafından elle hasat ediliyor. Özellikle havuç üretiminin yoğun olduğu bölgede tarım işçileri, sıcak havaların etkisi uygun bir şekilde hissedilse de ara vermeden havuç hasadına devam ediyor. Çoğunluğu kadın olan personeller, serada 40 derece sıcaklıkta sabahın erken saatlerinde başladıkları mesai saatlerinde topraktan havuçları tek tek çuvallara dolduruyor.

“Şu anda hava sıcaklığı 40 derece, ekmeğimizin peşindeyiz”

Havuç tarlasında çalışan Fariz Ceyhan, “Bazen sabah 6.30’da vardiyamız başlıyor. Akşama kadar burada işimizle meşgul oluyoruz. Şu anda hava sıcaklığı 40 derece. Soğuk havalarda oluyor. Havaya baktığımızda güzel havalara alışkınız. Burada hepimiz ailece çalışıyoruz” dedi.

“2 çocuğum var, onlar için savaşıyorum”

40 derece sıcaklığa rağmen çocukları için tarlada çalıştığını anlatan Emine Çalışkan, “Sabah 7’de buraya geldik. Ekmeğimiz için sıkıntıdayız. Zor ama elimizden bir şey gelmiyor. bugün çok şükür 2 çocuğum var onlar için yaşam mücadelesi veriyorum akşama kadar oynuyoruz pancar havuç marul gibi ürünler için çalışmaya çıktık bugün havuç hasadındayız tarlada çalıştık çalışmaya devam” dedi.

“6. aydan itibaren 11 ay boyunca havuç işleme yapılır”

Tarladaki tarım emekçilerinin kalfası Mustafa Kocabıyık, “Makinelerimizin giremediği noktalarda burada çalışan abla ve kardeşlerimizle geliyoruz ve makinelerin girebildiği kadar açıyoruz. girebiliyor makine ile gerekli minimum kişi sayısı ile sökümümüzü yapıyoruz.Buradan çıkardığımız havuçları fabrikada yıkayıp paketleyip müşterilerimize gönderiyoruz.Tabii ki hepimiz çalışırken zorluk çekiyoruz. saha, ama daha çok burada çalışan ablalarımız için sorun oluyor. Ama herkes geçimini sağlamaya çalışıyor. Şubemizde havuç işlemi 6’ncı aydan itibaren 11 ay yapılıyor” dedi. – KONYA

alapli-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu