Ekonomi

Diyarbakır’da Kayıtlı Karaciğer Fiyatı Arttı

Diyarbakır’da ciğer üreticilerinin yoğun çalışması sabahın ilk ışıklarıyla başlayıp gece geç saatlere kadar devam ediyor. Kayıtlı ciğerlerin çiğ hali 380 TL’den 500 TL’ye çıkarken, porsiyon fiyatı da 230 TL’den 260 TL’ye çıkarıldı.

Diyarbakır ekonomisine önemli katkı sağlayan ciğer kebabı, şehrin tescilli yiyecekleri arasında yer alıyor. Kentin gurur kaynağı tescilli ciğer, 2023’te ham olarak 380 liraya satılırken, 2024’te 500 liraya çıktı. yüzde 10 oranında pay aldı.

2023’te günde 7,5 ton, yıl boyunca ise 2 bin 700 ton satılan Diyarbakır’ın tescilli ciğerleri, vatandaşlar tarafından “Altınla yarışsa da ciğerimizden vazgeçmeyeceğiz” şeklinde yorumlandı.

Asgari fiyat artışıyla birlikte kentteki ciğer porsiyonunu fazla artırmadıklarını belirten Diyarbakır Lokantacılar Kebap ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) Başkanı Haşim Elkaan, çiğ ciğer fiyatının yüzde 30 arttığını, porsiyonun ise yüzde 30 arttığını söyledi. Karaciğer yüzde 10 arttı.

Tescilli ciğerin 7’den 70’e yerli ve yabancı turistlerin damak tadına hitap ettiğini belirten Elkaan, “Çiğ ciğer fiyatını 2023’te 380 TL iken 2024’te 500 TL’ye çıkardık. Bu ortalama bir rakama denk geliyor.” Yüzde 30 artış.” . Ayrıca taban fiyatta da artış yaşandı. Sigorta primlerinde de artış yaşandı. Burada patronun yükü ağırdı. Ancak bu artışlara rağmen Diyarbakır’ın gururu olan ve coğrafi işaret tescili alan karaciğerimizin payını artırmadık. TL’ye çıkardık. Bu da Diyarbakır esnafımızın gösterdiği özveriden kaynaklanmaktadır. Buradaki amacımız kayıtlı karaciğerimize herkesin kolaylıkla ulaşabilmesidir. Karaciğerimizin yemesine herhangi bir kısıtlama getirmedikleri için esnafımıza teşekkür ediyorum. Karaciğer için saatimiz ve vaktimiz yok. Diyarbakır ciğeri 7/24 tüketilirken, “1 yaşından 70 yaşına kadar vatandaşlarımız bu ciğeri tüketiyor. Yani Diyarbakır’ın can damarı ciğerimiz ve kadayıfımızdır” dedi.

30 yıldır ciğer çiftçiliği yapan kent esnafı Mehmet Deniz, her gün farklı illerden Diyarbakır’dan ciğer yemek için gelip memleketlerine dönen vatandaşların bulunduğunu söyledi.

“Diyarbakır ciğerini yemek için Şanlıurfa’dan bile şehrimize geliyorlar.”

Deniz, Diyarbakır ciğerinin tescilli olduğunu hatırlatarak, “Diyarbakır ciğeri yemek isteyen vatandaş mutlaka en az bir kere tadına bakar. yabancı turistler ciğer farklı şehirlerde tüketiliyor ve diyarbakır ciğerin ortasındaki dağlar kadar fark var.hatta şanlıurfa’dan insanlar şehrimize diyarbakır ciğer yemek için geliyor.biz geçen yıl 380 tl’ye çiğ ciğer alırken, bu yıl 500 TL’ye alıyoruz. Öte yandan ciğer kısmında da hafif bir artış yaptık, yani yüzde 10. Bu küçük artışı yüzde 10 artışla 240 TL’ye çıkardık. Bunu da küçük yaptık. çoğalsın ki ciğerimiz herkese ulaşsın. Hatay, Bursa, Yozgat, Erzurum, Van gibi birçok ilden her gün bazı vatandaşlar ciğerimizi yemeye geliyor. Diyarbakırlılar boşuna ‘Ciğerini yiyeyim’ diyor. .’ “Söylemiyor” dedi.

“Karaciğerimiz altınla rekabet etse bile yine de tüketilecektir.”

Diyarbakır ciğerinin Türkiye’nin her bölgesinde tanıtılması gerektiğine dikkat çeken müşterilerden Ercan Koyuncu, şunları söyledi:

“Diyarbakır ciğerinin değerini ancak tadına bakanlar bilir. Diyarbakır’a gelen misafirler mutlaka ciğer çok tüketirler. Bazen restoranlar ciğer bile bulamıyor. Bir Diyarbakırlı olarak ciğerimizin hak ettiği değere ulaştığını düşünmüyorum. I Ben Türkiye’nin her yerinde Diyarbakır ciğerinin tanıtılmasından yanayım.Diyarbakır ciğeri tatmayan arkadaşlarımız varsa gelsinler.Ciğerimizin tadına baksınlar.Daha önce ciğer yediler mi, yemediler mi?Yedikten sonra fark ederler. “Diyarbakır ciğeri porsiyonuna, ağırlığına bakmaksızın vatandaşlar ilgilenmiyor. Diyarbakır ciğeri altınla yarışsa bile yine tüketilebilir. O nedenle “Bizler, Diyarbakırlılar fiyatla pek ilgilenmiyoruz.” – DİYARBAKIR

haber-sulusaray.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu