Haber

Belarus Devlet Başkanı Lukashenko Çin’i ziyaret etti

Belarus Devlet Lideri Alexandr Lukashenko, Ukrayna’daki savaş sırasında Çin ile Rusya’nın yakınlığının sorgulandığı bir dönemde Pekin’i ziyaret etti.

Belarus haber ajansı Belta’nın bildirdiğine göre, dün gece Çin’e gelen Lukashenko, bugün Devlet Lideri Xi Jinping ve Başbakan Li Kiqiang ile bir araya geldi.

Lukashenko’nun Xi ile görüşmesinin ardından yapılan ortak açıklamada, iki ülke arasında “her koşulda dostluk ve kapsamlı stratejik iş birliğine” dayalı bağların sürdürüleceği vurgulandı.

Belarus Cumhurbaşkanı, ülkesinin Küresel Güvenlik Girişimi ve Ukrayna krizinin çözümüne yönelik önerilerini “tamamen desteklediğini” belirterek, “Bugün toplantımızı standart dışı yaklaşımlar ve sorumlu siyasi kararlar gerektiren zor bir zamanda gerçekleştiriyoruz. Son zamanlarda belirttiğiniz gibi, kazananı olmayan küresel bir çatışma, bundan kaçınmalıyız.” söz konusu.

İki cumhurbaşkanının görüşmesinde ekonomi, ticaret, kalkınma, bilimsel ve teknik işbirliği, turizm, sporMedya ve basın gibi birçok alanda işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Başbakan Li ile yaptığı görüşmede iki ülkenin “ilişkilerini yoğunlaştırması” gerektiğini vurgulayan Lukashenko, “İşbirliğimize kapalı alan kalmamalı, her cephede birlikte çalışmalıyız. dost olmak veya üçüncü ülkelere karşı çalışmak arasında seçim yapın.” sözlerini kullandı.

Eylül 2022’de Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’ndeki yüz yüze görüşmede Çin ve Beyaz Rusya cumhurbaşkanları, iki ülke arasındaki ilişkilerin “her koşulda dostluk ve dostluk” düzeyine çıkarılmasına karar verdiler. kapsamlı stratejik işbirliği”.

ABD, Çin’den Rusya’ya takviye kuvvet uyarısında bulundu

Belarus cumhurbaşkanının ziyareti, ABD ve Batı’nın Çin’in Ukrayna’daki savaş konusundaki tutumunu ve Rusya ile olan bağlarını sorguladığı bir döneme denk geldi.

Belarus, savaşta kısmi bir tavır alarak Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonlar için topraklarını kullanmasına izin vermişti.

ABD Başkanı Anthony Blinken, Lukashenko’nun dün Kazakistan’a yaptığı ziyarette Çin ziyaretiyle ilgili soruya verdiği yanıtta, Çin’in aynı anda iki farklı tavrı sürdüremeyeceğini belirterek, “Bir yandan kendinizi bir güç olarak sunuyorsunuz. Halkın önünde barışı hedefleyenler, bir yanda Vladimir Putin… Çıkan yangını körükleyemezsiniz.” kelimeleri kullandı.

Çin’in Ukrayna krizinin siyasi çözümü için öne sürdüğü 12 maddelik önerilere değinen Blinken, “Çin bu konuda gerçekten ciddiyse, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygıyı birincil ilke olarak görüyorsa, son bir yıldır Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmek için çalıştı.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Blinken, ABD’nin Ukrayna’daki savaşta Rusya’ya “öldürücü destek” sağlayan Çinli şirket ve kişilere yaptırım uygulayacağını vurguladı.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasının yıldönümü olan 24 Şubat’ta Çin, krize siyasi çözüm önerilerini içeren 12 maddelik bir “tutum belgesi” açıkladı.

Belgede, ülkelerin egemenliklerine saygı gösterilmesi, hukuki güvenlik kaygılarının dikkate alınması, tek taraflı yaptırımlara son verilmesi ve tansiyonun kademeli olarak düşürülerek ateşkes sağlanması gerektiği vurgulandı.

Ateşkes önerisi ABD ve Avrupa Birliği ile Ukrayna tarafından kabul edilmedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mihail Podolyak yaptığı açıklamada, “Ateşkes ve yeni bir sınır çizgisi çizmeyi öngören herhangi bir barış planı, Ukrayna topraklarının işgalini ve Rus soykırımını sürdürecektir. Bu barış değil, ama barıştır. savaşın donması.” değerlendirmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu