Haber

200 yıl sonra kazanan: aforoz edilen Gagaçyan kiliseye dava açtı

Türkiye’de elmas ve değerli taş işleme konusunda otorite olan Levon Gagachyan’ın, Patrik Sahak Maşalyan ve din adamları hakkındaki tezlerin asılsız olduğunu ve gerçek olmadığını söylemesi üzerine Ermeni Patrikhanesi, kilise ile ilişkisinin kesildiğini (aforoz) açıklamıştır. tanınan süre içinde tövbe eder”. Gagaçyan, kararı mahkemeye taşıdı.

Avukat Simon Çekem aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, Levon Gagaçyan’ın İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nde oluşturulan ruhani kurul aracılığıyla 23 Aralık 2022’de aforoz edildiği belirtildi.

ANAYASA İLE İLGİLİ “SORGULAMA” VURGUSU

Aforoz kararının eski engizisyon mahkemelerini hatırlattığı dilekçede, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 24. maddesinin “Herkes vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Kimse katılmaya zorlanamaz. ibadetlerde, dini ayin ve törenlerde yer almazlar ve dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamazlar.”

Dilekçede, Anayasa’nın geniş bir özgürlük alanı tanıyarak bu hakkın kullanılmasını güvence altına aldığının belirtildiği, “Dileyen herkesin, anayasa ve kanunların belirlediği şekilde, dilediği dini seçebileceği ve dilediği gibi ibadet edebileceği söylenmektedir. Evrensel olarak da bu özgürlüğün sonuna kadar kullanıldığı savunulmakta ve kabul edilmektedir. insan hakları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları da bu yöndedir.”terimler yer aldı.

Şikâyet dilekçesinde, Anayasa’nın 14., 26. maddeleri ve diğer maddelerine atıfta bulunularak kişinin temel hak ve hürriyetleri teminat altına alınır ve herkesin niyet ve görüşleri ayrı ayrı veya topluca, Anayasa Mahkemesince belirlenecek biçimde açıklanır ve yazılır. yasa, yazılı veya başka yollarla. Haklarının da güvence altına alındığı belirtildi.

“ÇEŞİTLİ DİN VE DİN ADAMI”

Din ve ruhban sınıfının ayrılması gerektiğinin belirtildiği dilekçede, “Bize göre din adamı kamu görevlisidir. Görevini hakkıyla yapmak, o dine mensup bütün insanların dini görevlerini yerine getirmek, dinin gerektirdiği ibadetleri yapmak zorundadır. Aksi halde dindar olması mümkün değildir. dini kendi şahsi çıkar ve ilişkileri için kullanmasına izin vermez.Bu dini misyon ve yükümlülüklerini yerine getirirken eleştirmek mümkün değildir.Üstelik eleştiri dine değil de kendisine yönelik ise asla ve asla baskı yapmamalıdır. dini kullanarak bireyler.”o dedi.

“İÇERİSİNDE OLMAYAN SÖZLER”

Dilekçede Gagaçyan’ın dinine, dinlerine ve ruhban sınıfına karşı sorumluluklarını her zaman gerektiği gibi ve saygıyla yerine getirdiği ifade edildi. Gagaçyan’ın yaptığı eleştirilerin anayasa ve yasalar çerçevesinde hata teşkil etmeyen eleştiriler olduğu belirtilen dilekçede, dine karşı hata teşkil edecek herhangi bir eleştiride bulunmadığı anlatıldı, aksine dini ritüelleri benimsediğini, eleştirilerin tamamen kişilerin hukuki çerçevesinde olduğunu ve kusur teşkil etmediğini söyledi.

ELMAS VE DEĞERLİ TAŞ USTALARI

Dilekçede, pırlanta ve değerli taşların işlenmesi konusunda söz sahibi olan Levon Gagaçyan’ın İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTÜ, İstanbul Kuyumcular Odası’nda eğitim ve kurslar vererek ülkemizdeki ustalığıyla büyük bir boşluğu doldurduğu belirtildi. Türkiye’de bu işi yapacak insanları yetiştirmek için.

Patrikhane’nin ruhani heyeti tarafından verilen aforoz kararının ortaçağ engizisyon mahkemelerini anımsattığının belirtildiği dilekçede, “Hiçbir kanunda ortadan kalkmış olan aforozu ne Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında, ne Kanunlarda, ne Evrensel Kanunda, ne de tüm dünyada anlamak mümkün değildir.”o dedi.

Avukat Simon Çekem dilekçesinde, Anayasamızda ve kanunlarımızda suç olan aforoz kararını verenlerin tespit edilerek cezalandırılmasını, aforoz kararının tüm sonuçlarıyla birlikte kamuoyunda yaşanan aşağılamalar dikkate alınarak kaldırılmasını istedi. ve Levon Gagachyan’ın itibarını sarsması, maddi ve manevi kayıplarının yol açtığı zarar.

“Ona ‘Tövbe et’ dedik, yapmadı”

Ermeni Patrikhanesi, 12 Aralık 2022’de Patrik Sahak Maşalyan başkanlığında toplanan Ruhani Mahfil’in, Patrik ve din adamları hakkında asılsız iddialarda bulunduğunu söyleyerek Levon Gagaçyan’ı kiliseden aforoz ettiğini duyurdu:

“Levon Gagaçyan isimli şahsa, sosyal medya varlıkları üzerinden düzenli olarak dile getirdiği asılsız tartışmalara son vermesi, başta Patrik Hazretleri olmak üzere kilisemizin saygıdeğer din adamlarına karşı tavrından vazgeçmesi için bir hafta süre verildi. Noel mevsiminin lütfu, Rab İsa Mesih’in doğumunun mükemmel gizeminin merkezinde yer alıyordu ve biz onun doğru yolu seçeceğini ummaya devam ederken, mühlet olmasına rağmen ona ek süre verildi. tamamen saptığı belirlendi. 14 Ocak prestijiyle Ermeni Elçi Kilisesi ile ilişkilerinin kesildiği kamuoyuna duyuruldu.”

“200 YIL SONRA BİR İLK”

Gagaçyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, en son 200 yıl önce (1826) Protestan eğilimli Ermenilerin patrik tarafından aforoz edildiğini ve kiliseden kovulduğunu belirtti.

Aforoz kararıyla ortaçağ engizisyon mahkemesinin yeniden canlandığını öne süren Gagaçyan, Katolik-Protestan-Evanjelik veya ateist Ermeni kardeşleriyle bir sorunu olmadığını söyledi.

KAYNAK: SÖZCÜ GAZETE

habertavas.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu