Asgari fiyat artışıyla birlikte bazı kişiler zam dalgasından rahatsız olurken, zamların yüklenmeye başladığı bilgisi taban fiyattan önce biliniyordu. Tarımdaki gelişmeler, maliyetlerdeki artışlar, deprem felaketlerinin etkileri, döviz kurlarındaki yükseliş, siyasetin çok sevilen söylemi ‘dip dalga’ ekonomide geçerliliğini koruyor. Gıda enflasyonunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye’de yeni zamlarla yaşamak giderek zorlaşacak gibi görünüyor. Son dönemde yaşanan seçimlerin evdeki sohbet ortamlarını etkilediği bir gerçekken, daha acısı yoksulların ötekileştirilmesiydi.
Dünyanın en çok ekmek tüketen ülkesi olan Türkiye’de başta temel gıda olmak üzere zamlar yolda.
Buğday ve arpada taban fiyatlar açıklandı ancak üretici memnun olmadı.
TMO’nun depolarındaki buğday miktarı ve ne kadar alacağı bilinmiyor.
Türkiye gıda enflasyonunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında ortalarda yer alıyor.
Sosyal medyada bu bilgileri paylaşan global hesaplara yapılan yorumlar gecikmez.
?
?
İstanbul’da geçim giderek zorlaşıyor.
Mayıs ayında konutların yaklaşık yarısında seçimler görüşülürken, seçim sonrası yüzde 34,5 oranında ekonomik konular tartışıldı. Nisan ayında en çok konuşulan bahislerin başında ekonomik konular geldi.
Siyasi gündemdeki yoksulluğa nefret söylemi eklendi.
Yoksulluğun sona ermesi ile dün yüzde 34 artışla açıklanan yeni taban fiyatın ortası arasındaki fark 2022’nin başından bu yana artıyor.
TÜİK bilgileri de beklenen artışlara ışık tutuyor: Tarımsal girdi fiyat endeksi artmaya devam etti.
Tarım-GFE 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,63, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,74, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40,20 ve on iki aya göre yüzde 97,43 arttı. ortalamalar. .
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi aylık yüzde 2,14, yıllık ise yüzde 50,79 arttı.
Ekonomide yeni yönetimle birlikte rasyonel bir ortama dönmeyi bekleyen vatandaş için bu geçişin sanıldığından daha uzun ve güçlü olacağını düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.