Yaşam

Atatürk’e Benzerliğiyle Sarsıcı Etki Yaratacak Oyuncuların Atatürk Temalı Yapımları Kaçırılmayacak

Kurtuluş Savaşı’nın önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün milletimiz için çok değerli ve özel bir yeri vardır. Atatürk sadece Türkiye’nin cumhurbaşkanı değil, aynı zamanda Türk milletinin bağımsızlık ve çağdaşlaşma sürecinin de sembolüdür. Mustafa Kemal Paşa, ölümünden sonra bile Türkiye’yi etkilemeye devam etti ve saygın bir lider olarak anıldı. Atatürk’ün kararlılığı, cesareti ve vizyonu bizlere ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutluyor, ecdadımızı özlemle anıyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandıran karakterlerin yer aldığı yapımları sizler için listeledik. İzlemenin tadını çıkarın! ?

Kaynak: Filmlerle ilgili bilgiler IMDb ve TMDB sitelerinden alınmıştır.

14. Durak Yolcusu (2008) – Arda Kural

Özet : Binbaşı Halit, hastalanan eşinin son günlerinde yanında olmak için izinli olarak Bursa yakınlarındaki ilçeye döndü. Osmanlı Devleti cepheden cepheye koşarken, bunu fırsat bilen iç düşmanlarla baş etme fırsatı bulamadı. Halit şehre vardığında bu gerçekle yüzleşir. Haydutlar tam anlamıyla kasabayı rehin aldılar. Halit kasabada düzeni sağlamak ve karısını güzelleştirmek için çalışmaktadır. Ancak karısını kurtaramaz. Kasabada kızını emanet edecek kimsesi olmayan Halit, onu da yanına alarak yollara düşer. Kızını Bandırma’daki arkadaşı Ziya’ya bırakmayı düşünüyor. Fakat Ziya ölmüştür. Çaresiz kalan Halit, kızıyla birlikte cepheye gider. Nezaket, küçük yaşta Çanakkale cehennemini yaşamaya başlar. Bu sırada ortaya çıkan keskin nişancılar düşmana haber vermez. Türk keskin nişancı Ayşe ile Avustralya’nın en iyi kanguru avcısı Sing arasında korkunç mücadeleler yaşanır.

Oyuncular: Selin Demiratar, Fatih Ayhan, Arda Kural

Yaratıcı:Ömer Erbil

13.Atatürk (2023) – Aras Bulut İynemli

Özet: Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881-1919 yılları arasındaki yaşamının anlatılacağı filmin ilk bölümü.

Oyuncular: Aras Bulut İynemli, Alican Barlas, Predrag Bjelac

Yaratıcı: Mehmet Ada Öztekin

12. Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman (2013) – Mehmet Tokat

IMDb: 3.7

Özet : Kurtuluş Savaşı sırasındaki mücadelede önemli rol oynayan Topal Osman olarak da bilinen Milis Yarbay Osman Ağa’nın ölümüne yol açan karanlık olayları ön plana çıkaran, özellikle 1.Meclis dönemini anlatan tarihi bir sinema, yani mücadelenin ilk başladığı zaman. Sinemayla birlikte, kendi hayatlarını hiçe sayarak kurtuluş davası uğruna mücadele vermiş pek çok isimsiz, kimliği belirsiz kişi ve onlara ilişkin bilgiler gün yüzüne çıktı.

Oyuncular: Reha Beyoğlu, İzzet Çivril, Erdal Dalcı

Müdür: Atilla Akarsu

11. Zübeyde, Anneler ve Oğullar (2023) – Alican Yücesoy

IMDb: 6.1

Özet: Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü bize armağan eden ‘Sarı Paşa’ ile Zübeyde Hanım arasındaki çekişmeleri, onun için gösterdiği çabayı, bilgeliğini ve cesaretini anlatan sinema, aynı zamanda 100. yıl dönümüne de anlamlı bir armağandır. Cumhuriyetin yıldönümü.

Oyuncular: Alican Yücesoy, Aslıhan Güner, M. Sitare Akbaş

Müdür: Cenk Yaz

10. Dersimiz: Atatürk (2010) – Halit Ergenç

IMDb: 6.2

Özet Bir grup ilkokul 5. sınıf çocuğuna Atatürk’ü daha iyi anlamaları için verilen ödevlerle başlıyor. Bu görev onlar için Atamızın yaşamına ve Ülkemizin Bağımsızlık öyküsüne doğru uzun ve öğretici bir yolculuk olacaktır.

Oyuncular: Halit Ergenç, Çetin Tekindor, Batuhan Karacakaya

Müdür: Hamdi Alkan

9.Çanakkale 1915 (2012) – İlker Kızman

IMDb: 6.2

Özet : 20. yüzyılın başı, Rus Savaşı, Balkan Savaşları, kaybedilen topraklar ve ağır yenilgilerle Osmanlı Devleti için büyük maddi ve manevi kayıplarla geldi. Rumeli toprakları kaybedildi, zulüm gören Osmanlı tebaası Anadolu’ya göç etmeye başladı ve Osmanlı ordusu büyük kayıplar verdi. 1914’te Birinci Dünya Savaşı’nın çıkması ve Osmanlı Devleti’nin İttifak Devletleri ile yeniden savaşa girmesi sonucunda Anadolu’da silah tutabilen tüm genç erkekler için seferberlik emri çıkarıldı. Bugüne kadar ağır yenilgiler alan Osmanlı Devleti, vatan dediği toprakları korumak için yeniden bütün gücüyle birleşir. Eğitimli, genç ve yetenekli Osmanlı beyinleri de isteyerek askere yazıldı.

Oyuncular: Baran Akbulut, Özgür Akdemir, İlker Kızmaz

Müdür: Yeşim Sezgin

8.Mustafa (2008) – Uzman Dikinciler

IMDb: 6.7

Özet : Selanik’ten Dolmabahçe’ye kadar hayatını baştan sona irdeleyen, onu askeri, siyasi ve insani boyutlarıyla kalıplardan uzak anlatan bir sinemanın eksikliği Türkiye’de her zaman hissedilmiştir. Mustafa bu ihtiyaca cevap olarak hazırlandı.

Oyuncular: Mustafa Kemal Atatürk, Cemalettin Can, Ulaş Can

Yönetmenler: Hacı Mehmet Duranoğlu, Can Dündar

7. Son Akşam Yemeği (2023) – Onur Tuna

IMDb: 6.9

Özet: ‘Son Akşam Yemeği’ filmi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bir gün önce, Osmanlı İmparatorluğu’nun resmen sona erdiği 28 Ekim 1923 Pazar akşamı Çankaya Köşkü’nün mutfağında geçiyor.

Oyuncular: Onur Tuna, Pelin Akıl, Engin Senkan

Müdür: Levent Onan

6. Son Osmanlı Yandım Ali (2007) – Alican Yücesoy

IMDb: 6.9

Özet : İstanbul işgal altında! İstanbul sokaklarında donanmadan terhis olmuş bir deniz çavuşu var. Tahtacızadelerin Yandım Ali’sidir. Yandım Ali, Deniz Harp Okulu firari, donanmadan terhis edilmiş, yıllarca cephelerde savaşmış, vatanın kurtuluşundan ümidini kesmiş pespaye bir beyefendidir. Evli bir kız arkadaşı var. Tek hayali biraz para kazanıp kız arkadaşını kaçırıp Viyana’ya gitmektir. Ancak bir gün Yandım Ali’nin yolu Mustafa Kemal’le kesişir. Ve o anda fikri değişir.

Oyuncular: Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere, Alican Yücesoy

Müdür: Mustafa Şevki Doğan

5. Veda (2010) – Sinan Tuzcu

IMDb: 7.2

Özet : Selanik’te çocuklukta başlayan dostluk, önce silah kardeşliğine, ardından cumhuriyetle aynı idealleri güden yarım asırlık dostluğa, ölene kadar sürecek bir kardeşliğe dönüştü. Aralarındaki dostluk o kadar büyüktü ki, biri öldüğünde diğeri de hayata veda etmek istiyordu.

Oyuncular: Sinan Tuzcu, Serhat Mustafa Kılıç, Dolunay Soysert

Müdür: Zülfü Livaneli

4. Kırık Kanatlar (2006) – Ali Ulvi Hünkar

IMDb: 7.3

Özet : Ankara’da Büyük Millet Meclisi, Mustafa Kemal’i Meclis Başkanı ve Başkomutan olarak seçer. Ülkemiz Kurtuluş Savaşı’na girmek üzeredir. Gencinden yaşlısına bütün ülke, savaşa maddi ve manevi destek sağlamak için elinden geleni yapıyor.

Oyuncular: Şerif Sezer, Ozan Akbaba, Ali Ulvi Hünkar

Yaratıcı: Tomris Giritlioğlu

3. Ya İstiklal Ya Ölüm (2020) – İlker Kızmaz

IMDb: 8.0

Özet: Dizi, İstanbul’un İtilaf Devletleri tarafından işgal edildiği 16 Mart 1920’den Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920’ye kadar geçen altı haftalık tarihi süreci anlatıyor.

Oyuncular: Melis Sezen, Dolunay Soysert, Birkan Sokullu

2.Cumhuriyet (1998) – Rutkay Aziz

IMDb: 8.5

Özet : Zafer sevinci içinde İzmir sokakları ‘Yaşasın Gazi, Yaşasın Ordu, Yaşasın Büyük Millet Meclisi’ sesleriyle inliyor. Latife Hanım’ın İzmir’deki ikametgahı Başkomutanlık Karargâhı olarak kullanılan Mustafa Kemal’e olan hayranlığı gün geçtikçe artmaktadır. Bu sırada Zübeyde Hanım, oğluyla ilgilenen İzmirli bu genç bayanla tanışmak ister.

Oyuncular: Rutkay Aziz, Savaş Dinçel, Hülya Aksular

Yaratıcı: Ziya Öztan

1. Kurtuluş (1994) – Rutkay Aziz

IMDb: 9.2

Özet : Kurtuluş Savaşı’nı anlatan, bir milletin dirilişinin ve zaferinin öyküsü. Objektif bir anlatımla sunulan film, Türk sineması açısından bir başyapıt niteliğindedir.

Oyuncular: Aslı Öyken, Rutkay Aziz, Ege Aydan

Yaratıcı: Ziya Öktan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu